Bir Dernek Websitesi Nasıl Google Dostu Olur?
Bu yazı, MICE Dergi Sayı:22’de yayınlanmıştır.
*SEO: Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu: Arama motorlarının ücretsiz sıralama yaptığı alanlarda, ilgili arama sorgularında üst sıralarda yer almak için yapılan çalışmalar.
AMEIstanbul 2017’de Speakers’ Corner’da gerçekleştirdiğimiz ve ekip arkadaşlarımın sahnede beni yalnız bırakmadığı konuşmamızı sonradan öğrenen ve kaçırdığı için hayıflanan çok sayıda kişi ile karşılaştım. Canlı anlatmak kadar etkili olmasa da, anlaşılır bir şekilde özetlediğimi umuyorum. Konuşmamız sırasında salonu dolduran, hatta ayakta dinleyen herkese tekrar teşekkürler.
“Bizim websitesinin Google’da şu, şu aramalarda ilk sayfada çıkmasını istiyoruz. Ne yapmalıyız?” sorusunu, neredeyse her toplantıda kesin duyuyorum. Son 1 yıldır Arkadyas’ta çalışmama rağmen, öncesinde Google’da ve değerli e-ticaret ve teknoloji markalarında çalıştığım için, bunu bilen kişiler haklı olarak fikir almak istiyor. Terimlerle dolu bir yazı olmaması için, benzetme ile ilerleyeceğiz.
Websitenizi, birbirine açılan odaların olduğu bir ev gibi hayal edin. Odalarınız, içinde eşyalar, odalar arasında kapılar… Geniş bir eviniz var. Ayrıca başka kişilerin evleri ile sizin eviniz arasında kapılarla geçişler mevcut. Kimi geçişler iki taraflı, kimi tek taraflı.
İpucu 1: İyi dostlar edinmek websiteleri için de geçerli bir güçtür. İlgili sitelerden linkler almanız çok değerlidir.
Google, herhangi bir zamanda kapınıza gelir ve kapı açıksa içeri girer. Bütün odaları gezer. Bütün kapılardan geçer. Başka bir eve açılan kapınız varsa, oradan çıkıp gidebilir. Ya da size başka bir evden geçerek ulaşabilir.
Kapıyı kilitlediyseniz veya kilitli unuttuysanız, pencerelerden içeri bakar ve içeri girmek için başka bir alternatifi varsa bunu değerlendirir.
İpucu 2: Websitenizi yapan kişinin, siteyi arama motoru erişimine doğru bir şekilde açmış olması gerekir.
Google ilk defa evinize geldiğinde, odaların birbiri ile bağlantılarını, kapı sayısını, odalardaki eşyaları kayıt eder.
İpucu 3: Linklerinizi doğru yapılandırın. Sayfaların içeriğini özgün ve teknik kurallara uygun kurgulayın.
Google, cam kapıları sever. Odaya girmeden önce, içeride neler olduğunu görebilmek işini hızlandırır ve evinize biçtiği değer artar.
İpucu 4: Linkleriniz, sayfalardaki içerik hakkında bilgi vermelidir. Anlamsız parametrelerden, sayılardan, başka bir dilde sözcüklerden oluşmamalıdır.
Evinizde gezmeye devam ederken, evin kalanı ile ilgisiz bir oda ile karşılaşmamalıdır. Örneğin, pediatri ile ilgili bir eviniz var ve misafiriniz artsın diye bir odayı da gerontolojiye ayırdıysanız, iyi niyetli olmadığınızı düşünecektir.
İpucu 5: Sadece trafik getireceğini düşünerek sayfalar kurgularsanız, trafik beklediğiniz asıl sayfalar arama sonuçlarında çıkamayabilir.
Başka bir eve geçtiğinde ya da size başka bir evden ulaştığında, bu evlerin sizin evinizle ilgisiz tarzlarda olduğunu görürse, size verdiği notu kıracaktır.
İpucu 6: İnanın Google, websitenizin hangi sitelerle “arkadaş” (alakalı) olup olamayacağını çok iyi biliyor. İlgisiz sitelerden aldığınız linkler sizi hasbelkader üst sıralara taşısa bile, kısa bir süre sonra bu rüya sona erecektir. Sizi düşük ücretlerle, kısa sürede üst sıralara taşıyacağını söyleyen kişilere asla itibar etmeyin. Çünkü bu işin dönüşü yoktur.
Google için öncelikli olan eviniz değil, evinize gelmesini önereceği potansiyel misafirlerinizdir. Bu misafirler farklı özelliklere sahiptir ve size ulaşmak için farklı araçlar kullanırlar.
İpucu 7: Websiteniz; telefon, tablet, dizüstü bilgisayar, vb. tüm cihazlarda düzgün görüntülenebilir olmalıdır. Telefondan websitenize gelen kişi, küçücük yazılar ve basılması olasılıksız butonlarla karşılaşmamalıdır.
Üstelik Google’ın evleri algılama biçimi, insan olmadığı için, bizden biraz farklıdır. Animasyonlu, muhteşem bir sanat eserinin duvarına asılı olduğu bir odaya girip, “burada hiçbir şey yok” diye çıkabilir. Kötü niyetinden değil, sadece biraz farklı bir algı yapısı var.
İpucu 8: Animasyonlu sanat eseri derken kastettiğim, belki de özel bütçeler ayırıp yaptırdığınız Flash animasyonlardır. Google bu bölümleri, “burada Flash var, içeriğini de göremiyorum. Şuraya boş bir dikdörtgen çizeyim,” diye kaydedip geçer. Size bu tür içerikler öneren kişilerin bilgisini sorgulamanızı öneririm.
Bu noktada altını çizmekte fayda gördüğüm bir konu var. Amacınız, arama sonuçlarında yer almaktır. 40 yıldır tanıdığınız dostlarınızla ev partisi vermek değil. Yani, zaten sizi bilen kişilerin sitenize gelip durmasının pek anlamı yok. Siz bilim paylaşmak istiyorsunuz, halka ulaşmalısınız. Bu kişiler sitenize geldiğinde, aradıkları soruların cevabını kolayca bulabilmeli. Kendilerini yetersiz hissetmemeli, istediklerini bulamadıkları için hayalkırıklığına uğramamalılar. Teknik olarak doğru bir yapı ile kurgulanan yeni içeriklerle sürekli sitenizi beslemelisiniz.