Küsuratlı Yaz, İnandırıcı Olsun
Bu yazı MICE Dergi’de yayınlandı.
Eğri oturup, doğru konuşalım şimdi. Ajanslar müşteriye, çalışanlar yöneticiye sunum hazırlarken ölçmedikleri bir metrik varsa hemen küsuratlı bir sayı atıverirler.
Sandım ki bu durum sadece reklamcılıkta var. Reklam kampanyasına milyonlar ayrılır. Sonuçları incelemek için toplantı yapılır ve birçok şeyin aslında ölçülmediğini fark edenler sinirlerine hakim olmak için toplantı boyunca tırnak yer, karakalem çalışması falan yapar.
Kısmete bakın ki, aynı durum MICE sektöründe de varmış. Şu zamana kadar çok büyük etkinliklerin hiç ölçülmediğini, küçük dükkanlara girince çalan zillerden hallice sayaçlarla kaç kişinin alana girdiğini hesaplamaya çalıştıklarını fark ettim.
Ayrıca, sigara paketi barkoduyla açılan turnikeler gördüm.
Ya da aslında herhangi bir şey okunmasına gerek kalmadan açılan turnikeler.
RFID kapı geçişi hizmeti aldığını sanıp, bir kişinin cebinde on kişinin yaka kartının girdiğini fark etse bile çaresizce sertifika verenleri de duydum.
Daha neler göreceğim, nelere şaşıracağım bilmiyorum.
Fakat…
Siz buraya kadar okuduysanız, biraz ne yapmak gerektiğini konuşalım haydi.
Katılımcılarınızı Tanıyın
Kongre, konferans, zirve, toplantı, festival, fuar, vs. ne organize ediyor olursanız olun amacınız katılımcıları memnun etmek olmalı, değil mi?
Bir sonraki yıl tekrar geliyorlar mı? Benzer özellikler taşıyan gruplar var mı? Organize ettiğiniz birden fazla etkinlik varsa, bunlar arasındaki katılımcı geçişi nedir?
Bunları gerçekten merak etmiyor musunuz?
Özellikle fuarcılar ve tek günlük zirveler düzenleyenler, düşüncelerinizi çok merak ediyorum. Çünkü kimin gelip gittiğine dair elinize bir şekilde rapor geçiyor diyelim. Bana inanın bunun doğruyu yansıtıyor olma olasılığı, insanlığın 2019’da Satürn’e yerleşke kurma olasılığına yakındır.
Bütçe Tasarrufu Yapın
Bir sonraki yıl yeniden katılımcı planlaması yapmak, hedef kitle aramak ve bunun için ekstra eklam harcaması yapmak… Bunlara ne gerek var?
Katılımcılarınızı tanıyıp, analiz edebileceğiniz; basit bir şekilde segmentleyebileceğiniz yazılımlar kullanabilirsiniz. Emin olun, doğru yazılım ve teknolojiye ayırdığınız bütçe, size misliyle tasarruf olarak geri döner. Ayrıca reklam için aynı bütçeyle daha yüksek kazanım sağlayabilirsiniz.
Gerçek Zamanlı Raporlarla O An Ne Olduğunu Gerçekten Bilin
Doğru analizler sayesinde organizasyon sonrasında değil, tam da o sırada bilgi edinebilirsiniz. Buna uygun sosyal medya paylaşımları yapmak, akışı değiştirmek, maliyet hesaplamak mümkün olur.
En çok hangi konuşmacıların dinlendiği, fuarda en çok hangi standların rağbet gördüğünü bilerek; bir sonraki yıl geliştirmeler yapabilirsiniz.
Özetle: Küsurata Gerek Yok Çünkü Gerçek Dataya Erişmek Gayet Kolay
Bu arada Twitter’a geri döndüm. Yakında pratik bilgiler ve teknolojik gelişmeleri de paylaşmaya başlayacağım. Bana artık Twitter’dan da ulaşabilirsiniz. Son olarak, LinkedIn’den eklerken lütfen yazılarımı okuyarak ulaştığınızı belirtin.