Websiteniz Yeni İnternet Kullanım Alışkanlıklarına Hazır mı?

Websiteniz Yeni İnternet Kullanım Alışkanlıklarına Hazır mı?

Bu yazı, MICE Dergi Sayı:21’de yayınlanmıştır.

Kongre, fuar, lansman… yönettiğiniz organizasyon hangi ölçekte olursa olsun, organizasyon başlayana kadar websitesi, organizasyonun yaşadığı tek alandır.

Bu sebeple en iyi şekilde yapılandırılmış, kullanıcı deneyimi üst düzeyde bir websitesine sahip olup olmadığınızı kontrol etmelisiniz. Bunun için başlangıç seviyesinde ancak, oldukça önemli 8 noktayı paylaşıyorum.

  1. Anasayfada slider (üst menünün hemen altındaki büyük ve sürekli değişen banner’lar), websitesinde görülmesini istediğiniz en önemli alanlardan bahsetmelidir. Az sözcük kullanmalı ve etkileyici görseller bulundurmalıdır.
  1. Üst menüde tüm sayfalara yer verip, menüyü karmaşık göstermeyin. Websitenizi fiziksel bir alan gibi düşünün ve buna göre menüyü kısaltın.
  1. Alt sayfalarınız çoksa, ziyaretçileriniz sitede kayboluyor olabilir. Onlara, nerede olduklarını hatırlatıcı yönlendirmeler yerleştirmelisiniz.
  1. Websitesini, herhangi bir fiziksel alan gibi düşünerek değerlendirin. Bir e-ticaret sitesini market, bir otomobil sitesini oto galeri bayiisi, bir derneğin sitesini dernek binası ve bir kongrenin sitesini de kongrenin kapsadığı tüm salonlar, konular, oteller, vb. olarak düşünün.
  1. Websitenize Google Analytics eklendiğine ve data güvenliğiniz için bu hesabın sadece size ait olduğuna emin olun. Geçmiş yıllara ait bilgilere erişebilmeniz, bir sonraki sitede doğru düzenlemeler yapmanıza en büyük yardımı eder.
  1. 2015 itibariyle birçok ülkede mobil trafik, laptop trafiğinden daha fazla olmaya başladı.1 Responsive (websitesine hangi cihazla girildiyse, o cihazın ekran boyutuna göre websitesinin yapısını otomatik değiştirmesi) yazılım ve tasarım kaçınılmazdır. Websiteniz, mobil cihazlarda da, dizüstü bilgisayarlarda açıldığı şekliyle açılıyorsa, yazılar ve butonlar küçükse, değişim için geç kaldınız demektir.
  1. Sitenize gelecek kişilerin ortalama zekâsı İlber Ortaylı Hoca kadar, İnternet algısı Larry Page kadar, detay yakalama gücü Sherlock Holmes kadar olmayacak. Gerçekte websitenize gelecek, en az alanı okuyarak ve mümkün olduğunca az adımda istediği bilgiyi alacak ve sitenizi terk edecektir. Zaten olması gereken budur. Sahibinden.com değilseniz, o sayfadan o sayfaya gitmesini istememelisiniz.

Tabii bu noktada, başka bir yazının konusu olacak dernek sitelerini ayırmakta fayda görüyorum. Dernek siteleri, ziyaretçileri için birer bilgi deposu olmalıdır. Böylece hedefledikleri ücretsiz trafiği, Google’da üst sıralarda ücretsiz yer almayı sağlayabilirler.

  1. Bu maddeyi yazarken en açık nasıl ifade edebilirim diye düşündüm. Çünkü gerçekten en önemlilerinden biri bu. Site genelinde doğru linkleme yapısı kurmalısınız. Farklı sayfalarda benzer içeriklere yer verirken, sayfalar arası linkler verirken, doğru bir site haritası çıkarırken çok dikkatli olmalısınız.

Websitesi bir itibar ve ziyaretçilerinizle buluşma noktanızdır. Güncel İnternet kullanım alışkanlıkları, websitenizi yapılandırırken önceliğiniz olmalıdır.

Özel bir uzmanlık alanı olmasına rağmen, siz de websitenizi paylaştığım ipuçlarının ışığında inceleyebilirsiniz. Düşüncelerinizi, sitenizi incelerken karşılaştıklarınızı benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Ayrıca sonraki yazılarda bahsedilmesini tercih ettiğiniz konuları da iletebilirsiniz.

 

Kaynaklar

  1. https://adwords.googleblog.com/2015/05/building-for-next-moment.html